FAQ

 

Здравейте в страницата ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

В: Защо точно мен да изберете за сватбен фотограф

О: Това ще прозвучи малко парадоксално на пръв поглед, но Вие трябва да изберете мен за фотограф на Вашата сватба именно:

  1. Защото на мен основната ми дейност не е снимането на сватби. Аз съм преди всичко репортажен фотограф със стаж почти 20 години, като съм работил за вестници, списания, фотоагенции – включително Ройтерс, Асошиейтед прес, Франспрес, ЕПА, а дори и в момента сътруднича на Rex Features. Ако аз съм Вашият сватбен фотограф, това Ви гарантира разнообразни и изпълнени с емоция снимки, а не снимки клишета и такива, които наподобяват на много други сватби.
  2. Аз няма да снимам Вашата сватба, само да попълня семейния бюжет. Вие няма да сте моите поредни клиенти. Аз ще подходя отговорно и ще вложа цялата си енергия и креативност, за да запечатам Вашия сватбен ден по един незабравим начин.
  3. Ще получите снимките си в рамките на 2 седмици, освен ако не сме се уговорили друго. Това мога да си го позволя, защото не се натоварвам с 8 сватби за един месец, а максимум 2. Така съм свеж, отпочинал и изпълнен с креативност и енергия.

В: С каква техника снимате?

О: А има ли значение, ако изядете хубаво ястие с какъв тиган е сготвено или заслугата е на готвача. Така е и със снимането – фотоапаратите и обективите са просто инструмент, с който в ръцете на опитен човек могат да станат чудеса. Затова за една снимка е нуждно най-вече задапаратно човешко устройство. И все пак за протокола – снимам с последно поколение Никонски тела и висококачествени светлосилни твърди и варио обективи.

 

В: Само в репортажен стил ли снимате?

О: Както на много места в този сайт съм пояснил, стилът който използвам е репортажна (документална) фотография. Разбира се когато се налага, аз се намесвам достатъчно, за да се получат снимките по време на фотосесия, снимки за спомен и т.н., но оставам достатъчно свобода на моите клиенти, за да се чувстват комфортно.

 

В: Занимавате ли се с видео заснемане?

О: Не. Но за сметка на това работя в екип с няколко видеооператора. С мен винаги може да се консултирате за видео и аз да Ви насоча към конкретен колега.

 

В: Защо не поемате повече от две сватби на месец?

О: Когато снимам сватба или събитие от този ранг, това за мен е адски изтощаващо. За да бъдат Вашите сватбени снимки уникални и неповторими, аз трябва да съм достатъчно отпочинал и емоционално зареден.

 

В: Използвате ли ефекти при обработка на снимките?

О: Репортажната снимка и т. нар. пресети са несъвместими. И все пак рядко аз използвам пресети, които да направят снимките в лек ретростил или направо ги обръщам в черно и бяло.

 

В: Правите ли ретуш?

О: Ретуш правя само на портретите в едър план за премахване на леки неперфектности и дефекти по кожата. Все пак не съм художник, нали? А и искате вашите близки да ви познаят, като разглеждат снимките.

 

В: Ще качите ли наши снимки в страницата си?

О: Краткият отговор на този въпрос е: Да. По презумпция, ако не се уговорим друго, имам право да използвам снимките, които съм направил по време на Вашето събитие, за да рекламирам работата си и да обогатявам портфолиото си. Все пак между фотограф и клиент има „лекарска“ тайна, така че ако това Ви притеснява, въпросът може да бъде решен и по друг начин.

 

В: Всички снимки ли ще ни дадете?

О: Издавам всички сполучливи снимки, т. е. да имат добър фокус, композиция и експозиция.

 

В: Има ли ограничение в броя на снимките, които ще ни дадете?

О: Не. Колкото сполучливи снимки са се получили, толкова получавате.

 

За други въпроси не се колебайте да се свържете с мен – тел. О87 89 24 157 и О88 51 40 263, на имейл petkomomchilov @ gmail.com