Аз разказвам истории. Нека разкажа и вашата история.

Добре дошли в Истински истории от Петко Момчилов

 

Може и да ви прозвучи като клише, но аз съм привърженик на чистата и истинска фотография. И ще Ви споделя какво означава за мен хубавата снимка, независимо дали става въпрос за

сватбена фотография

или не. Тя е това, което се отделя от материалното и се превръща в емоция, движение и чувства. Тя е направена в точния момент. Тя е запечатала онзи миг, който за човешкото око е толкова невидим, че почти не съществува.

Истинската снимка носи толкова силна емоция,

че дори няма нужда да бъде технически перфектна. Тя просто разказва и разказва. 

Хубавите снимки са непринудени и изпълнени с емоция…

Тя е непринудена, в нея няма нищо режисирано, нищо нагласено. Присъствието на фотографа е незабележимо – остават само снимката и зрителят. Затова точно това правя, независимо дали става въпрос за сватбена фотография, снимки на бременни, фотосесии или друго.

След 20-годишен опит зад обектива, мога смело да заявя, че за мен

репортажната фотография е онази, която най-добре може да разкаже

историята за сватбения ден, историята за светото кръщение, историята за абитуриентския бал, историята за детския рожден ден, историята за човека, историята за дадено събитие…

Като фотограф от Варна това, което правя най-добре е да 

разказвам в картинки Вашата история,

без да Ви карам да извикате „зеле“, без да Ви напътствам, направлявам. Точно този стил на снимане е известен като документална фотография или репортажна фотография.

Ще си кажете – „Ами ние искаме фотосесия, Вашият стил е неподходящ за нас.“ Да ама не. Дори по време на фотосесиите благодарение на репортажния стил на снимане

Вашите снимки ще изглеждат различни, ще показват индивидуалността Ви, няма да приличат на снимките на някой друг.

Репортажните снимки най-добре разказват историята

Репортажът ще разкрие Вашето истинско лице, Вашата емоция и ще разкаже Вашата, а не нечия друга история. А историята – тя е навсякъде – в скъсаните дрехи на детето, в поредната бръчка на челото, в младежката пъпка на девойката, в рева на бебето, което свещеникът потапя в купела, в падналото в локва дете…

За разлика от позираните и предварително планирани до всяка подробност снимки,

репортажната фотография (както и моята сватбена фотография)

и пълна импровизация, тя е напълно подчинени на момента и емоцията. В много случаи репортажните снимки се правят между основните моменти от дадено събитие.

 

Снимките са най-интересни, когато се правят между основните моменти на събитието

На пръв поглед за чуждия човек те изглеждат обикновени, но когато ги види този, за когото са предназначени,

в него нахлуват чувствата и емоциите, които е изпитвал в момента на снимката.

Когато отидете в някое студио за фотосесия, Вие сте хубави, нагласени, спретнати. Но стресът от непознатата обстановка, големите светкавици, точно уговорения час – всичко това ви принуждава да се държите неестествено, да задържате емоцията си (или обратното – да се напъвате да  изразите фалшива такава).

После като разглеждате една няколко от всичките снимки, ще си спомняте колко трудно е било да паркирате до студиото, колко сте бързали, как детето се е мръщело и ревало, как си е изцапало дрехите и т. н.

А  сега представете си обратното! 

Вие сте в къщи, събуждате се рано сутрин рошави и подпухнали. Децата се събуждат с рев или пищят радостно, идват при Вас в леглото. Започвате да се боричкате с тях, след това ставате, правите им закуска, играете с тях, излизате навън, разхождате се.

И през цялото време край Вас се намирам аз, незабележим, ненатрапчив и запечатвам точно тези важни и истински моменти. И когато видите снимките обратно, в главата Ви ще нахлуят тези спомени и усещания.

 

Силата на документалната фотография е да запази живи истинските спомени…

Ще се сетите,  не отново ще усетите, колко хубаво и колко приятно Ви е било точно в онази същата сутрин. Ето това е

силата на документалната фотография – да запази живи истинските спомени.

Друг особен момент в моя стил на работа е обръщането на снимките в черно и бяло. Това не е моя прищявка и не го правя, защото е модерно. Напротив, в много случаи за да предеш разказа се налага да махнеш цвета, който пречи. Когато съзнанието не е обременено от червено, синьо, жълто, зелено и т. н. уловените момент и емоция на снимката стават още по-силно осезаеми. И това работи особено силно, не само при сватбената фотография, но по време на снимки на портрети, кръщенета, фотосесии и др.

За да придобиете по-пълна представа за работата ми, може да разгледате галериите с тематични снимки. Ако имате някакви въпроси, с радост ще очаквам да се свържете с мен, за да ги обсъдим.